NRGi har årets bedste offentlige bestyrelse

NRGi har en bestyrelse, der er kåret som årets bedste inden for offentlig virksomhed. Foto: NRGi
NRGi har en bestyrelse, der er kåret som årets bedste inden for offentlig virksomhed. Foto: NRGi

Bestyrelsen for energiselskabet NRGi med hovedkvarter i Aarhus er blevet kåret som den bedste bestyrelse i forbindelse med offentlig virksomhed i 2013.

Det er netværket ”Dagens Dagsorden – Forum for Offentlige Bestyrelser”, som består af  bestyrelsesforeninger og brancheorganisationer, der står bag prisuddelingen. Formålet er at fremhæve bestyrelser, som viser, hvordan principperne for ”God Selskabsledelse” virker i praksis i kombination med, at bestyrelsen rent faktisk skaber værdi.

NRGi er et forbrugerejet andelsselskab med repræsentantskabet som øverste myndighed. Det skaber en udfordring at koble det folkelige ejerskab med den professionelle virksomhedsdrift, og netop denne udfordring har NRGi løst på forbilledlig vis og derfor vundet prisen, mener Forum for Offentlige Bestyrelser.

Professionelle i driftsselskaberne

De folkevalgte sidder i koncernbestyrelsen, hvor de fokuserer på at sætte de rigtige udviklingsmål – fyrtårne – for NRGi. Ude i driftsselskaberne, hvor forretningen er, sidder professionelle bestyrelsesmedlemmer rekrutteret ud fra deres forretningsmæssige indsigt, så de rigtige kompetencer er til stede til at realisere de folkevalgtes ønsker – de styrer efter fyrtårnene.

”En typisk familie, som er andelshaver hos os, modtager hvert år 400 kroner i dividende – vi kalder det rabat,” siger bestyrelsesformand, Søren Egge Rasmussen, NRGi.

“Vi udlodder typisk halvdelen af årets resultat, så det er alles interesse, at virksomheden giver et stort overskud. Vi folkevalgte har indset, at professionelle bestyrelsesmedlemmer har de forretningsmæssige kompetencer, vi mangler til at optimere vores forretning, så derfor lukker vi dem ind her. Mens vi som ejere i koncernbestyrelsen følger op på, at de leverer.”

God afrapportering

Men den rigtige indflydelse kommer først, når koncernbestyrelsen har indsigten og redskaberne til at følge op på, at deres strategiske mål kontinuerligt realiseres.

Og her adskiller NRGi sig i helt særlig grad ved at have skabt et afrapporteringssystem, med månedlige nøgletal – kommenteret – egen hjemmeside og velstrukturerede bestyrelsesmøder, som giver de folkevalgte indsigten i, hvordan NRGi udvikler sig, så de har reel mulighed for at føre kontrol og træffe beslutninger.

”Det er den velgennemtænkte organisationsstruktur, som følges af en helt unik afrapporteringsstruktur, der sikrer, at demokratiet kommer i centrum uden at stå i vejen for en fornuftig forretningsdrift,” siger direktør Jørgen Ulrik Jensen, Pluss Leadership, der som medlem af bedømmelsesudvalget har peget på NRGi.

Med mere end 1.200 ansatte og godt 210.000 andelshavere er NRGi a.m.b.a. et af Danmarks største energiselskaber.

(Redigeret pressemeddelelse fra NRGi)

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *