En svømmetur for 65 øre

Foto: Aarhus Kommune
Foto: Aarhus Kommune

Den første svømmehal i Aarhus, Badeanstalten Spanien, fylder 80 år søndag den 15. september – og det skal fejres med manér. Derfor nedsættes entreen på dagen til 65 øre for voksne og 30 øre for børn. Samme pris som ved åbningen i 1933.

I tidsrummet 13.00-16.00 genåbner stedets gamle konditori for en dag, hvorfra der serveres gratis fødselsdagskage og kaffe til alle badegæster.

”Badeanstalten er en institution i Aarhus,” siger rådmand for Kultur og borgerservice Marc Perera Christensen (C).

“Den er på mange måder billedet på, hvordan byen har udviklet sig. Jeg er derfor glad for at kunne ønske badeanstalten hjertelig tillykke med fødselsdagen og håber, at det bliver en våd fest for de mange gæster.”

Ekstra pris for grossererbadet

For de besøgende, som vil have lidt ekstra hverdagsvelvære, koster en tur i svømmehallen inklusiv ophold i Grossererbadet på 3. Sal 2,25 kr. for voksne og 30 øre for børn ifølge med en voksen.

I svømmehallen vil der være mulighed for AquaRobic kl. 11, 12 og 13 og i Grossererbadets sauna vil badeanstaltens gusmestre svinge håndklædet og afholde saunagus hver time hen over dagen.

Gæster fra hele Jylland

Spanien var byens første svømmehal. Den blev officielt indviet den 15. september 1933. I løbet af to dage kom 60.000 folk fra hele Jylland for at se badeanstalten og ikke mindst svømmehallen.

I de 80 år Badeanstalten Spanien har eksisteret har aarhusianernes brug af byens badeanstalt ændret sig meget. Badeanstalten åbnede dørene for publikum første gang den 15. september 1933, og dengang var det med både saltvand fra bugten, mange former for bade og højfjeldssolbade.

Den imponerende bygning, i moderne funktionalistisk stil, dannede dengang ramme om helt nye faciliteter: Byens første svømmehal, moderne badefaciliteter for de mange borgere uden eget bad samt forskellige plejende luksusbade for den kræsne gæst oppe i Grossererbadet på 3. sal.

Familiens badeanstalt

I dag er der ikke det samme behov for de helt basale badefaciliteter, som der var tilbage i 1933, og derfor er badeanstaltens funktion blevet gentænkt i forbindelse med den seneste renovering i 2012.

I dag er Badeanstalten Spanien hele familiens badeanstalt. Det er stedet man besøger, hvis man ønsker at trække sig væk fra byens hektiske liv for at boltre sig i svømmehallens bassiner eller tage et ugenligt velværebad i de mange bassiner i Grosserebadet.

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *