TV2 Østjylland vil i Højesteret

procesTV2 Østjylland har ansøgt Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen om udlevering af råbånd fra et interview til Østjyllands Politi for Højesteret.

Den 27. maj afgjorde Vestre landsret, at tv-stationen skulle udleverer råbåndene fra et interview med en gruppe anonyme unge fra Gellerup-planen til politiet. Tidligere havde byretten i Aarhus sagt, at det var tv-stationen ikke forpligtiget til.

En af Vestre landsrets begrundelser var, at hensynet til opklaringen af sagen var større end hensynet til tv-stationens kildebeskyttelse.

Normalt kan sådanne sager ikke indbringes for Højesteret, men på grund af de to modstridende kendelser og en påstand om, at det er et grundprincip i den danske medieverden, at man ikke udleverer baggrundsmateriale til hverken myndigheder eller andre, der ønsker at få fat i dem, håber tv-stationen, at Procesbevillingsnævnet vil give bevilling til en afprøvning af spørgsmålet ved en tredje retsinstans.

Dødstrusler

Interviewet med den anonyme gruppe unge blev bragt den 7. maj lige efter et par episoder, hvor der var blevet affyret skud i Aarhus vestområdet. En af de unge fra Gellerup truede med at slå dem, der stod bag en af skudepisoderne, ihjel samtidig med, at en anden viste en pistol frem.

Men de unge var ikke mere anonyme end at Østjyllands politi var i stand til at identificere dem og arrestere dem dagen efter ved en storstilet politiaktion flere forskellige steder i området.

Det var som et led i efterforskningen, at Østjyllands Politi bad om at få råbåndene udleveret. Da direktør Peter Kramer på TV2 Østjylland nægtede det, blev sagen indbragt for Byretten i Aarhus og senere for Vestre Landsret.

Råbåndene slettet

Efter afgørelsen i landsretten fortalte Peter Kramer, at råbåndene var blevet slettet, da tv-stationen ikke bevarer optagelser, der ikke bliver brugt på skærmen. Det er for dyrt, da kassetterne, der vel mere er en slags harddiske frem for bånd, er dyre i indkøb

Det betød, at han og andre på tv-stationen blev sigtet for at have ødelagt bevismateriale. Det kan give en fængselsstraf på op til to års fængsel.

Derudover har Østjyllands Politi løsladt den person, der fremsagde dødstruslerne på tv, mens personen, der viste en pistol frem på tv stadig er varetægtsfængslet.