Oppositionen på Christiansborg stopper letbanen i Aarhus

I øjeblikket er letbaneselskabet ved at lægge sidste hånd på byggeriet af broer over djurslandsmotorvejen og Søftenvej, hvor letbanens tog skal køre.
I øjeblikket er letbaneselskabet ved at lægge sidste hånd på byggeriet af broer over djurslandsmotorvejen og Søftenvej, hvor letbanens tog skal køre.

Et eller flere af de borgerlige oppositionspartier vil ikke være med til at skyde 330 mio. kr. ekstra i det selskab, der står for byggeriet af letbanen i Aarhus, skriver Aarhus Stiftstidende. Derfor vil trafikminister Mogens Heunicke  (S) nu henvende sig  til Enhedslisten for at få partiet med i en aftale om letbanen.

Krisen i projektet er opstået, fordi det viser sig, at den samlede pris for byggeriet af etape 1 ved hovedlicitationen bliver væsentlig højere end de 2,4 mia. kroner, som de første beregninger gik på.

Der kommer måske til at mangle 700 mio. kroner inden byggeriet er helt færdigt, og de første letbanetog kan starte engang i 2017.

Staten skal finde 330 mio. kr.

De 330 mio. kr. svarer til statens andel af projektet, og samtidig slås Aarhus Kommune for også at finde 330 mio. kr. ekstra til projektet. De sidste penge op til de 700 mio. kr. skal Region Midtjylland levere.

Aarhus Stiftstidende skriver, at spørgsmålet har været behandlet på et møde i folketingets trafikudvalg, hvor et eller flere af de borgerlige oppositionspartier vendte tommelfingeren ned i forhold til at finde pengene. Partierne indgik i 2010 et trafikforlig, hvor letbanen i Aarhus var en del af trafikinvesteringer, der blev aftalt dengang.

“Vi er simpelthen nødt til at finde de penge, fordi letbaneprojektet i Aarhus ikke kan beskæres, hvis det skal have den tiltænkte funktion,” siger Mogens Heunicke til avisen.

Liberal Alliance er imod letbanen

I Aarhus Kommune er Liberal Alliance mod letbaneprojektet.

På Christiaborg er det kutyme, at alle partier skal sige ja, når der skal ændres i et forlig. Det betyder, at et enkelt parti kan sige nej til, at der kan tilføres penge til letbaneprojektet.

Hvis regeringen laver en aftale med Enhedslisten, vil det formentlig give anledning til en diskussion om forligsbrud på Christiansborg.