Journalister måtte ikke afsløre smittede grisefarme

retten i aarhusTo journalister er ved Retten i Aarhus hver idømt fem dagbøder af 500 kroner for at have afsløret navnene på ejerne af 12 svinebesætninger, der i 2012 var inficeret med den frygtede MRSA CC398-bakterier. Derudover skal de betale sagens omkostninger.

Organisationen “Frie Bønder – Levende Land”, der er en lille organisation i landbruget, der ikke oplyser medlemstallet på organisationens hjemmeside, kritiserer i en pressemeddelelse myndighedernes hemmeligholdelse af den frygtede bakteries udbredelse.

Vi mener, dokumentationen var nødvendig, fordi myndighederne på daværende tidspunkt hemmeligholdt udbredelsen af svine-MRSA – en artikel uden dokumentation ville således ikke være troværdig,” siger formanden for Frie Bønder, Hans Jørgen Nygaard, i pressemeddelelsen.

Samtidig henviser han til, at det i dag kan være svært at starte en ny produktion af grise uden risiko for at få grise med MRSA CC398 ind i besætningen.

Siden navnene blev offentliggjort i en artikel i 2012 er fire danskere døde som følge af den frygtede bakterie – alle fire mennesker, der ikke havde direkte kontakt med svinebesætninger i deres dagligdag.

I sundhedsvæsenet frygter man, at det skyldes at MRSA CC398-bakterierne er ved at udvikle en resistens mod behandling med antibiotika.