Ikke lovligt at gøre Skæring Strand til byzone

Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S)  Foto: Aarhus Kommune
Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S) Foto: Aarhus Kommune

Aarhus Kommune har ikke umiddelbart mulighed for selvstændigt at beslutte, om sommerhusområdet ved Skæring Strand skal flyttes i byzone, så helårsbeboelse kan blive lovligt. Det oplyste rådmand Kristian Würtz (S), da byrådet onsdag behandlede et forslag fra Venstre om at udvide byzonen til at dække området.

“Det blev senest debatteret i 2009, og dengang sagde daværende miljøminister Troels Lund Poulsen nej,” sagde Kristian Würtz.

“Der er ikke ændret i reglerne siden, så umiddelbart kan områdets status ikke ændres.”

Ændring af planloven

Men regeringen forbereder en ændring af planloven, og i den sammenhæng kan der måske ændres på reglerne, så det bliver muligt. Det skal nu diskuteres i Magistraten om Aarhus Kommune skal arbejde for sådan en løsning ved Skæring Strand.

Konservative og Liberal Alliance støtter umiddelbart forslaget fra Venstre.

SF ville godt være med til at tage en diskussion af forslaget, mens Enhedslisten erklærede sig skeptisk, men måske gerne vil være med til at flytte nogle enkelte ejendomme over i byzone.

Skarpest modstandere var talsmanden fra Socialdemokraterne, Ango Vinther.

“Vi var egentlig indstillet på at stemme forslaget ned i aften,” sagde han, samtidig med at han vurderede, at Gert Bjerregaard havde fremsat forslaget i valgkampen forud for folketingsvalget for at få flere stemmer.

Tommelen ned

Også de radikale vendte tommelfingeren nedad, bl.a. fordi det vil skabe præcedens andre steder.

“Man skal bare flytte ind i sit sommerhus længe nok, så kommer kommunen og lovliggør det,” ironiserede Anne Nygaard (R).

Jan Christensen ville dog sikre sig, at kommunen fik en andel i den værdistigning, der vil ske af ejendommene – omkring en halv mio. kr. i gennemsnit for hver bolig – hvis boligerne bliver helårsbeboelse.

På den anden side hævder mange, at grundskylden og boligskatten vil blive øget til gavn for den kommunale pengekasse.

Usikkerhed om ulovlighed

I begrundelsen for Venstres forslag står der, at der kun er fem procent af de 1100 boliger, der bliver brugt til ferieformål. Det tal satte flere spørgsmålstegn ved.

“Jeg tror ikke, at der bor så mange ulovligt derude,” sagde Kristian Würtz.

“Men lad so nu se på sagen i Magistraten”.

Du kan tilmelde dig Aarhusidag.dk – Egå på Facebook her.

Du kan tilmelde dig Aarhusidag.dk på Facebook her.

Udgivet
Kategoriseret som Politik