Aarhus Ø får et udsigtstårn

Det nye udsigtstårn på Aarhus Ø er tegnet af Dorte Mandrup. Foto: Aarhus Kommune.
Det nye udsigtstårn på Aarhus Ø er tegnet af Dorte Mandrup. Foto: Aarhus Kommune.

Det bliver arkitekt Dorte Mandrups  forslag til et udsigtstårn på Aarhus Ø, som skal realiseres. Det blev afsløret forleden, da en dommerkomite bedømte fem forslag til et nyt udsigtstårn.

Fem af landets fremmeste arkitekter har hver givet deres stærkt personlige bud på et udsigtstårn til den nye havnebydel Aarhus Ø. Det er Dorte Mandrup, Mette Wienberg, Bjarke Ingels, Kim Holst og Mikkel Frost, der sendte dommerkomitéen på en både svær opgave, da de skulle udpege et vinderprojekt.

Det var en enig dommerkomité, der pegede på Dorte Mandrups projekt.

”Udsigtstårnet er med et sikkert arkitektonisk greb formet som en spændingsfuld bymæssig skulptur med markant arkitektonisk signalværdi. Den ekspressive form vil på distancen fungere fint som bydelens fikspunkt. På klods hold vil udsigtstårnet med sin inviterende arkitektur fungere som et sted, hvor byens borgere har lyst til at slå sig ned,” argumenterer dommerkomitéen blandt andet i sin betænkning.

Skal bygges på skibsværft

Dorte Mandrups udsigtstårn består af en hvid stålkonstruktion, som tænkes fremstillet på et skibsværft. Udsigtstårnet bevæger sig fra kajkanten op til en fremskudt balkon ude over Bassin 7. Herfra går turen videre opad og tilbage ind over land til en rummelig platform med ly for vejrliget.

For at komme op på udsigtsplatformen i 7.5 meters højde skal man op af en indbydende trappe, som fint kan fungere som siddepladser i første parket med udsigt til Bassin 7 og bugten.

”Alle fem projekter er som fællestræk kendetegnet ved en smittende skaberglæde, høj arkitektonisk kvalitet og kærlighed til stedet. Vi kunne ikke ønske et bedre udgangspunkt og er svært begejstrede for resultatet,” konstaterer formand for bedømmelsesudvalget, direktør for Teknik og Miljø Erik Jespersen.

Sættes op ved Bassin 7

Udsigtstårnet bliver placeret ved kajkanten af Bassin 7 centralt på den nye havnebydel Aarhus Ø. Projektet er første led i realiseringen af fire spændende projekter; en udsigtstårn og et havnebad ved Bassin 7, en skulptur på den centrale havneplads og en legeplads ved DOKK1 – alle doneret af sallingfondene.