Aarhus Kommune udskifter 29.000 gadelamper

Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S) lover flere lyse nætter i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune
Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S) lover flere lyse nætter i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune

Aarhus Kommune har besluttet at udskifte 29.000 gadelamper rundt i kommunen. Det svarer til cirka halvdelen af de gadelamper, der kaster lys over Aarhus i mørke perioder. EU støtter projektet med syv mio. kroner.

Det er alle lyskilderne med kviksølv, der skiftes ud. Det er et krav fra EU, at alle lyskilder med kviksølv skal fjernes.

Udskiftningen får samtidig den konsekvens, at der spares omkring 35 procent på energiforbruget, ligesom det ikke længere vil være nødvendigt at slukke for hver anden gadelampe i de perioder af døgnet, hvor der er færrest biler og mennesker i gaderne.

Mere tryghed

“Det gør også byen mere tryg at færdes i,” siger rådmand for teknik og miljø, Kristian Würtz (S) i en pressemeddelelse, som kommunen har udsendt.

Projektet vil også i kraft af energibesparelserne bidrage til at kommunen når sit klimamål om af være CO2-neutral i 2030.

Udskiftning starter i 2015

Arbejdet med at projektere projektet går i gang i år, mens den fysiske udskiftning vil ske fra næste år og frem til 2018.

Det er EU’s program for støtte til energieffektiviseringer – Elena – der har bevilget beløbet på op til syv mio. kroner til aarhusprojektet.