Aarhus Kommune skifter gadebelysning for 175 mio. kr.

gadebelysningHalvdelen af gadelamperne i Aarhus Kommune skal udskiftes i løbet af de kommende tre-fire år, skriver tabletavisen Dagens Byggeri. Det skyldes først og fremmest et EU-direktiv, der fra næste år betyder, at der ikke længere må produceres nye lyskilder med kviksølv til brug i EU.

Skønsmæssigt regner kommunen med, at udskiftningen kommer til at koste mellem 160 og 175 millioner kroner at gennemføre frem til 2018. Der er tale om udskiftning af næsten 29.000 gadelamper. Projekteringen i de kommende måneder vil vise præcist, hvor mange gadelamper der skal udskiftes.

– Det er fortrinsvis i yderområderne af kommunen, der vil blive skiftet lamper, fortæller Henrik Søndergaard fra kommunens Center for Byens Anvendelse – tidligere Trafik og Veje.

– På de store indfaldsvej til midtbyen sidder der i forvejen højtryksnatriumlamper, der er forholdsvis energieffektive. I nye udstykningsområder har vi i flere år også brugt højtryksnatriumlamper.

Valgte LED-lys

Men når der skal vælges nye lyskilder til udskiftningen i de kommende tre-fire år, er favoritten LED-lys.

– LED-lyskilder er stadig dyrere i indkøb per styk, men specielt inden for de seneste år er der sket en udvikling i antallet af brændetimer fra cirka 50.000 timer til et sted mellem 80.000 og 100.000 timer, fortæller Henrik Søndergaard.

– Det betyder, at LED-lyskilder er blevet meget mere interessante. Samtidig er det teknisk nemmere at dæmpe belysningen med eksempelvis 50 procent end at slukke hver anden lampe om natten, sådan som vi gør i dag. Derved undgår vi “mørke huller” i belysningen.

For nogle år siden bestilte Aarhus Kommune en rapport hos Cowi, der viste, at det kunne være en god miljømæssig gevinst ved at skifte til LED-lamper, men økonomisk var det svært at få et projekt til at hænge sammen.

Læs hele artiklen her