Aarhus får sin egen internetfestival

Prorektor på aarhus Universitet Søren E. Frandsen. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.
Prorektor på Aarhus Universitet Søren E. Frandsen. Foto: Lars Kruse, Aarhus Universitet.

Aarhus får til foråret en fem dage lang festival, hvor internettet og den digitale økonomi er i centrum. Arrangørerne vil fejre de mange mennesker og virksomheder, der bygger, lever, lærer og tjener penge på internettet. Hele verden og hele Aarhusområdet skal være med.

Det er netværket Smart Aarhus, der står bag festivalen – Internet Week Denmark – som afvikles første gang i maj 2014.

”Med Internet Week Denmark får vi sat fokus på, at den digitale økonomi både nu og i fremtiden er en driver for byens vækst og udvikling,” siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

“Vi har manglet et udstillingsvindue til verden, hvor vi kan vise, hvad vi kan både på iværksætterområdet, blandt vores mange kompetente virksomheder og hos vores forsknings- og uddannelsesinstitutioner.”

Digital vækst

Internet Week Denmark vil fokusere på de iværksættere og stærke virksomheder, der dagligt skaber digital vækst som et lyspunkt i den danske økonomi.

Den digitale økonomi udgør allerede mere end 5,8 % af Danmarks samlede BNP, og når potentialet skal indfries, står digitale innovatører, kreative, udviklere og købmænd klar til at drive udviklingen.

Aarhus skal være centrum for denne udvikling. Derfor er det internettet og områdets virksomheder, organisationer og mennesker bag, der skal dyrkes og fejres med Internet Week i Aarhus.

Erhvervslivet vil bidrage

I foråret 2013 gennemførte konsulenthuset Seismonaut i samarbejde med Smart Aarhus en undersøgelse af virksomhedernes interesse for en internetfestival. Blandt de virksomheder, der deltog i undersøgelsen, var der både stor interesse for at bidrage til og samtidig deltage i udviklingen af festivalen.

Netop virksomhedernes faglige engagement og deres internationale netværk kan vise sig særdeles værdifuldt for begivenheden. For eksempel når store navne eller spændende virksomheder skal hentes til byen.

Adgang til talent er helt afgørende for digitale vidensvirksomheder, og Aarhus rummer IT-folk i rigelige mængder – både erfarne og nyuddannede, tekniske specialister og kulturelt indsigtsfulde. Det er derfor, Aarhusområdet huser udviklingsafdelinger for nogle af verdens og Danmarks førende digitale virksomheder.

Digitale aviser

Men det er ikke kun Google, der finder til Aarhus. Opstartsvirksomheder som Kiloo, der står bag den succesfulde app Subway Surfers, og Visiolink, der leverer digitale aviser i Danmark og Nordeuropa, er bygget på denne brede og dybe talentmasse. En fjerdedel af Danmarks kommende lærere uddannes i Aarhusområdet, og for dem er internettet hverdag.

”Aarhus Universitet har for længst indset, at vi skal spille en langt mere aktiv rolle i samspillet med det omgivende samfund, både lokalt og internationalt,” siger Søren E. Frandsen, prorektor på Aarhus Universitet.

“Internet Week Denmark er er godt eksempel på viden-samarbejde 2.0, hvor fokus ikke er på snæver økonomi og rettigheder, men tillidsfuldt engagement. Vi går fuldt og helt ind i det her som et samlet universitet for at bidrage til en bæredygtig vækst. Men også for at være med til at se lidt længere frem, gå i dybden, pege på udfordringer og opstille alternativer.”

Internet Week Denmark bliver en fem dages festival med oplæg, diskussioner, workshops og events, der fokuserer på internettets betydning for innovation og vækst – og som skaber gode oplevelser i det aarhusianske byrum for alle.

For internettet er for alle, og det er netop på grund af denne sammenhængskraft, at succesen er mulig.

Happenings i byrummet

Rundt omkring i Aarhus vil virksomheder annoncere og afholde oplæg, mens byrummet vil blive præget af happenings, der involverer aarhusianerne i internettets mangfoldighed og muligheder.

Målet er at skabe større fokus på de mange muligheder, som virksomheder og mennesker, der trives på internettet, får – og selv kan være med til at skabe for Aarhus i form af arbejdspladser, udvikling og mangfoldighed.

Det er Smart Aarhus-netværket med Aarhus Universitet, Region Midtjylland, VIA University College, Alexandra Instituttet, Teknologisk Institut, Systematic og Aarhus Kommune, der står bag festivalen.

(Omskrevet pressemeddelelse fra Aarhus Kommune)