Fond sikrer stor smykkesamling til Den gamle By

Ægteparret Jörg og Marion Schwandt fra Berlin gennemgår de mange smykker med sølveksperten Sabrina Vinther og museumsinspektør i Den Gamle By Jens Ingvordsen. Foto: Den gamle By.
Ægteparret Jörg og Marion Schwandt fra Berlin gennemgår de mange smykker med sølveksperten Sabrina Vinther og museumsinspektør i Den Gamle By Jens Ingvordsen. Foto: Den gamle By.

Med en donation på ialt 14.365.000 sikrer Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, at en enestående samling af dansk smykkekunst nu kommer på danske hænder og bliver udstillet  i Den gamle By.

”Det er utroligt, at man skal helt til Berlin for at finde en samling af denne helt specielle karat”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn om den samling af det 20.århundredes danske smykkekunst, der er skabt af det tyske ægtepar Marion og Jörg Schwandt fra Berlin.

Thomas Bloch Ravn glæder sig over, at samlingen nu kommer til Den Gamle By, hvor den fra 2016 vil kunne ses i sin storhed i Smykkeskrinet, der bliver et særligt underjordisk galleri tæt ved Den Gamle Bys Kunstkammer.

”I november 2011 fik vi et praj om, at det måske ville være muligt at erhverve en fornem samling af dansk smykkekunst,” fortæller Thomas Bloch Ravn.

“Det er en samling, hvis lige det ikke ville være muligt at genskabe – hverken med uanede mængder af såvel tid som penge til rådighed. Henvendelsen kom fra en kender på området, som mente, at samlingen ville passe godt sammen med Den Gamle Bys gode, omend ikke så kendte samlinger inden for den finere danske kunstindustri”.

Eksperter tog til Berlin

”En sådan henvendelse var jo svær at sidde overhørig, så vi tog kontakt til Marion og Jörg Schwandt, som besøgte Den Gamle By og så museets Kunstkammer, og vi fandt hurtigt ud af, at vi skulle snakke mere sammen. Den Gamle By kontaktede derpå en ekspert, som sammen med museets inspektør på området, Jens Ingvordsen, tog til Berlin for at se nærmere på sagerne. De havde nogle vidunderlige dage sammen med Marion og Jörg Schwandt, hvor de gik den omfattende samling grundigt igennem – og deres begejstring ville nærmest ingen ende tage”.

Samlingen er bygget op over en periode på 40 år, og den omfatter godt 950 smykker, hovedsagelig i sølv, men også enkelte guldsmykker. Det har været målet med samlingen at skabe et repræsentativt overblik over de strømninger i det 20. århundredes smykkekunst, som er særligt danske. Dvs det enkle, det funktionelle, og med fokus på lys og refleksion.

Samlingen er af meget høj kvalitet og alle smykkerne intakte. Ifølge de eksperter, som Den Gamle By har konsulteret, findes der intetsteds en samlet 1900-tals smykkesamling, der kan måle sig med denne. Den er ”helt enestående i såvel Danmark som i udlandet.

Hvert smykke har en historie

Museumsinspektør Jens Ingvordsen fortæller om besøget hos ægteparret i Berlin:

”Jeg har aldrig mødt nogen så vidende om dansk smykkekunst som ægteparret Schwandt,” siger museumsinspektør Jens Ingvordsen.

“De har en fortælling om hvert smykke, hver sølvsmed, hvert værksted og hver designer. Ikke nok med det. På baggrund af smykkerne er de i stand til at fortolke hele den danske kunstindustri siden år 1900. Deres historier om det enkelte sølvsmykke, dets design, dets mening og tolkning er ganske enkel fænomenal”.

Ægteparret Schwandt er i mere end 40 år kommet meget i Danmark, og de taler begge et udmærket dansk. Marion Schwandt er uddannet pædagog med speciale i kunstundervisning, og Jörg Schwandt er magister i litteraturvidenskab. Siden 1987 har Jörg Schwandt drevet et galleri for dansk sølv i Berlin.

”Ved et kritisk udvalg har vi nu skabt en samling med fokus på det karakteristiske for dansk smykkekunst, nemlig det dagligdags og enkle samt beskedenheden i materialevalget,” siger Jörg Schwandt.

“Det var derfor naturligt at begrænse samlingen til arbejder i sølv med anvendelse af smykkesten og dermed se bort fra de mere eksklusive og prangende juvelersmykker i guld og ædelsten. Vi har dog inkluderet 25 arbejder i guld, hvor formsproget og brug af smykkesten svarer til det, sølvsmykkerne repræsenterer”.

Skrev artikel om danske smykker

Jörg Schwandt har siden 1980 udgivet bøger og artikler om kunsthåndværk, og i 1987 publicerede han en omfattende artikel om det 20. århundredes danske sølv i det anerkendte tyske tidsskrift Weltkunst.

Jörg Schwandt var også ankermanden bag den store udstilling fra 1998 om Svend Weihrauch, som han kalder ”Danmarks vigtigste funktionalistiske sølvsmed”. Udstillingen blev vist i Kolding, Köln og Leipzig.

Alle de kendte smykkedesignere og sølvsmede er repræsenteret med mesterværker i samlingen. F.eks. Mogens Ballin, Thorvald Bindesbøll, Kay Bojesen, Marie Christiansen, Nanna Ditzel, Bent Exner, Kay Bojesen, Torun Bülow-Hübe, Bent Gabrielsen, Karl Gustav Hansen, Kastor Hansen, Bent Knudsen, Henning Koppel, Uwe Helmuth Moltke, Evald Nielsen, Svend Weihrauch og selvfølgelig Georg Jensen.

”En idé tog form”, fortæller museumsdirektør Thomas Bloch Ravn.

”Nemlig at lave et underjordisk ”Smykkeskrin” tæt ved Den Gamle Bys Kunstkammer, der rummer store udstillinger af sølvtøj, porcelæn og lommeure. Vi tillod os at kontakte formanden for Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, direktør Niels Peter Louis-Hansen, som fandt projektet tiltalende og opfordrede Den Gamle By at indsende en ansøgning til fonden. Da vi modtog fondens bevillingsbrev med de14.365.000 kr, som vi havde søgt om, var det som at få en appelsin i turbanen. Det var helt fantastisk.”

Hjem til Danmark

”Det har altid været vores håb, at den samling, som vi i mange år har lagt vores hjerteblod i, skulle komme ”hjem” til Danmark og her blive udstillet på et museum, hvor mange mennesker har mulighed for at glædes over den”, siger Jörg Schwandt..

I Den Gamle By vil samlingen blive tilgængelig for alle museets gæster.

”Det er nok ikke alle, der lige forestiller sig, at man i Den Gamle By vil kunne se en enestående smykkesamling, ligesom der også er mange der i dag ikke ved, at vi har store, flotte samlinger af sølvtøj, fajance og ure”, siger Thomas Bloch Ravn.

”Men det er jo netop fidusen ved det, at de besøgende, der kommer for at opleve Den Gamle By Classic i tilgift nu også – som en slags sidegevinst – får mulighed for at opleve Smykkeskrinet. Og jeg er overbevist om, at de smykkeinteresserede nok skal finde vejen til denne imponerende samling af dansk smykkekunst, når den er bedst. Ingen andre steder i verden vil man kunne se en så enestående samling af danske sølvsmykker fra det 20. århundrede!”

Den Gamle Bys Smykkeskrin vil åbne i 2016, og samtidig udgives et større bogværk, der vil blive en slags håndbog om emnet.

(Redigeret artikel fra www.dengamleby.dk.)