Skæring Skole blev til Skærby

Skæring Skole var lørdag omdannet til en stor markedsplads i den fiktive by Skærby. Foto: Skæring Skole.
Skæring Skole var lørdag omdannet til en stor markedsplads i den fiktive by Skærby. Foto: Skæring Skole.

Der var aktivitet lidt ud over det sædvanlige i sidste uge på Skæring Skole. Al normal undervisning var aflyst, og skolen var omdannet til et lille bysamfund med navn Skærby. Det skete i år for tredje gang – med to års mellemrum.

Skolens elever fra 1. til 8. klasse var på tværs af aldersskel inddelt i næsten 25 worksshops – eller rettere: virksomheder – som producerede varer og tjenesteydelser, der skulle sælges på en markedsdag, der blev afviklet lørdag.

Forud for temaugen skulle eleverne prioritere tre virksomheder, som de gerne ville arbejde i. Eleverne fra fjerde klasse og opefter skulle desuden skrive en kort ansøgning til virksomhederne, hvor de blandt andet skulle forklare, hvorfor de gerne ville arbejde i den pågældende virksomhed.

Restaurant Roma i Skærby, cafeen og House of Horror, hvor det var muligt at få sig et billigt gys, var de tre virksomheder, der fik flest ansøgere.

De første tre dage i emneugen gjorde eleverne klar til torsdag og fredag, hvor eleverne kunne besøge hinanden i virksomhederne, samt markedsdagen lørdag, hvor familie og lokalområdet var inviteret.

Vagtplaner

Der blev lavet vagt- og arbejdsplaner og fordelt stillinger i de enkelte virksomheder.

Til lejligheden havde det lille bysamfund udviklet sin egen valuta – en skær. Eleverne fik udbetalt løn i form af fem skær om dagen. Torsdag og fredag besøgte de hinandens virksomheder, og der blev handlet flittigt i boderne med skær – nogle steder blev der dog suppleret med danske kroner, f.eks. i pølsevognen, hvor der ofte var kø for at få en hotdog, og i restauranten.

”Vores Skærby-lørdag har været en rigtig dejlig oplevelse ,” siger skoleleder Anne Schwartz.

”Det summer af liv, og man bliver bare så glad af at gå rundt på skolen. I løbet af ugen har det været dejligt at se, hvordan livet i Skærby udvikler sig, og ikke mindst at se de ældste og de yngste elever få øje for hinanden. Forleden var der møde i elevrådet, og noget af det eleverne sagde, var, at de synes, at vi skulle afvikle en skærbyuge hvert år. De nyder når hverdagen bliver anderledes og går op i det med liv og sjæl.”

Samarbejde med Aarhus Tech

Skæring Skole har i forbindelse med Skærbyugen samarbejdet med Aarhus Tech. Elever fra nogle af de faglige uddannelser har deltaget i nogle af virksomhederne på skolen, ligesom flere af elev-virksomheder har været på besøg på Aarhus Tech.

Du kan tilmelde dig Aarhusidag.dk på Facebook her.