Nemmere at blive læge fra Aarhus Universitet

Dekan på Health Allan Flyvbjerg. Foto: Jesper Rais/AU Kommunikation
Dekan på Health Allan Flyvbjerg. Foto: Jesper Rais/AU Kommunikation

Næste år bliver det nemmere at blive optaget på lægestudiet på Aarhus Universitet, selv om man ikke har fået en topkarakter til studentereksamen. Antallet af kvote 2-studerende udvides nemlig fra 10 procent til 20 procent.

Det oplyser dekan Allan Flybjerg og prodekan Charlotte Ringsted i et debatindlæg på hjemmesiden altinget.dk.

I år var karaktergennemsnittet 11, hvis man skulle være sikker på en plads på medicinstudiet.

“Vi tror ikke nødvendigvis på, at høje karakterer betyder, at vores studerende bliver gode læger,” skriver de to ledere af sundhedsfakultet på universitetet.

“Vi kan se, at vores kvote 2-studerende klarer sig fremragende. Derfor vil vi gerne give flere chancen for at komme ind på drømmestudiet, også selv om de ikke har 11 i snit.”

Undersøgelse

Universitetet har spurgt arbejdsgivere og samarbejdspartnere, bl.a. hospitalerne, lægeforeningen og patientforeninger, om hvad der er vigtigt at kunne som læge. Her peges der på robusthed, empati, gode kommunikationsevner og evnen til at samarbejde som de vigtigste kompetencer for læger.

De studerende, der kan blive optaget efter kvote 2-ordningen, bliver blandt andet udvalgt efter en personlig samtale på universitetet.

På Syddansk Universitet har man oplevet, at flere studerende optaget efter kvote 2 betyder et lavere frafald i løbet af uddannelsen.

” Vi ved, at man som læge kan risikere at stå med liv og død mellem hænderne,” skriver Allan Flyvbjerg og Charlotte Ringsted.

“At forvalte det på en respektfuld og ordentlig måde kræver, at man kan sætte sig i patientens og de pårørendes sted. Manglende empati kan i sig selv forværre en kritisk situation til det værre. Og omvendt.”

80 procent fik nej

I år blev fire ud af fem afvist på lægestudiet i Aarhus.

Næste år bliver det altså 20 procent af de studerende, der bliver optaget efter kvote 2, og 80 procent, hvor gennemsnitskarakteren bliver det afgørende for, om de håbefulde studenter bliver optaget.

Du kan tilmelde dig Aarhusidag.dk på Facebook her.