Frederiks Allé bliver igen til bypark

byparkMusikhusparken og Rådhusparken forenes igen i år i Aarhus Festuge på grønneste vis, når Frederiks Allé lukkes for al tung trafik – allerede fra den 27. august og 15 dage frem – og der etableres én stor bypark til glæde for flere. I årets udgave af Byparken er cyklisternes vej gennem parken nøje tænkt sammen med parkens øvrige brugere, så alle trygt kan færdes samtidig i parken.

Cyklisterne vil krydse Byparken igennem en særlig cykelzone, som byder på forskellige oplevelser og cykelrelaterede faciliteter. Cykelzonen ligger som et slynget spor igennem den grønne park, og herfra spreder parklivet sig og tilbyder aktiviteter som picnic i det grønne eller en stille stund på de talrige hvide stole under træernes skygge. Med pitstops og cykel drive-in skal cyklisterne inviteres til at opholde sig i Byparken og blive en del af parkens liv.

Hvide parkkonstruktioner

To hvide møbelkonstruktioner, hvoraf den ene binder de to eksisterende parker sammen over cykelzonen, bliver Byparkens centrale samlingssted. Det ene møbel vil ud over at fungere som en sikker, men udfordrende overgang for fodgængere, være en udsigtsplatform hvorfra man kan iagttage livet i parken. Konstruktionen bliver suppleret af grønne fodgængerfelter i parkens terræn. Det andet møbel vil danne en tribune til leg og ophold ved byparkens scene.

Arkitektfirmaet Arkitema Plan & Landskab står bag tegningerne af parken, som realiseres af Malmos Anlægsgartnere, mens Risskov Enterprise står for tømrerarbejdet.

– Det er utrolig spændende at være en del af processen omkring Festugen og designe dette års midlertidige bypark, siger kreativ leder hos Arkitema Heidi Hjort Thuesen.

– Cyklisterne er indtænkt i udformningen og bidrager til livet i parken. De midlertidige ”møbler” til krydsning, leg og ophold, håber vi giver både fodgængere og cyklister dejlige rekreative oplevelser, der får folk til at tænke på stedets mange fremtidige muligheder og peger på parkens varige kvaliteter som central grøn oase lige i hjertet af Aarhus.

Vulkan sprøjter vand

Byparken er også udsmykket med en vulkan, som Aarhus Festuges sponsor Grundfos har skabt. Med to-tre minutters mellemrum sender vulkanen 15-20 meter høje vandsprøjt op i luften.

– Vi er meget glade for på denne 1:1-måde at bidrage med forslag til, hvordan byen kan udvikles og dannes, siger Aarhus Festuges direktør Jens Folmer Jepsen.

– At det så sker ved at inddrage byens dygtige arkitekter og ved at henvende sig direkte til alle byens borgere, gør det også sjovt og væsentligt.

Byparken danner rammen om et kæmpe folkeliv med musik, teater, mad, sport og bøger for både børn og voksne.

Omkørsel i 15 dage

I forbindelse med afspærringen af Frederiks Allé gælder nedenstående omkørselsanvisninger for området fra tirsdag 27. august kl. 18.00 til onsdag 11. september kl. 05.00:
Omkørsel fra Fredriks Allé til Silkeborgvej/Vesterbro Torv og modsat via midlertidig signalregulering til venstre ad Morten Børups Gade, følge vejen ad Sonnesgade, til venstre ad Skovgaardsgade, til højre ad Carl Blochs Gade, til venstre ad Thorvaldsensgade og omvendt.

Find programmet for Byparkens aktiviteter på aarhusfestuge.dk.