Finn Nygaard udstiller hovedværk i festugen

Plakatkunstner Finn Nygaard. Foto: Dansk Plakatmuseum
Plakatkunstner Finn Nygaard. Foto: Dansk Plakatmuseum

Dansk Plakatmuseum viser i Aarhus Festuge en udstilling på 100 nye plakater af den aarhusianske kunstner Finn Nygaard. Plakatudstillingen åbner på fredag.

Udstillingen hedder “We are all equal” med undertitlen “The Faces of Racism Revealed”, og plakatserien består af en række portrætter af enten nulevende, historiske eller fiktive figurer, der er kendt i offentligheden.

Et gennemgående træk i serien er det skulpturelle forhistoriske homo rhodesiensis kranium, som svæver inde i hvert af portrætterne, og som Nygaard tager udgangspunkt i, når han postulerer, at vi alle er lige.

Støttet af Statens Kunstfond

Finn Nygaard har arbejdet på og fuldført serien i 2012 med økonomisk støtte fra et arbejdslegat doneret af Statens Kunstfond og Augustinus Fonden.

Marilyn Monroe er en af de kendte personer der potræteres. Foto: Dansk Plakatmuseum
Marilyn Monroe er en af de kendte personer, der kan se på udstillingen. Foto: Dansk Plakatmuseum

Det er første gang, at alle plakaterne udstilles samlet og i den størrelse, som de er tænkt i. Tidligere har et udvalg af serien været udstillet i Mexico og i Tyrkiet.

Et omfattende katalog på 192 sider er udgivet i forbindelse med udstillingen på Dansk Plakatmuseum. Her er afbildet samtlige plakater fra serien. Bogen er støttet af Den Faberske Fond og skrevet og redigeret af leder af Dansk Plakatmuseum Elsebeth Aasted Schanz.

Og hvordan er vi lige med en tegneseriefigur? Nygaard mener, at de fiktive figurer har indtaget en plads i vores verden som ligemænd og grænsen mellem virkelighed og fiktion kan nogle gange være flydende. Begrebet lighed er indiskutabelt, når det angår vores oprindelse, men vi opleves forskellige og bliver behandlet forskelligt.

Minder om pop art

Plakaterne er holdt i rene, klare farver, og de leder i deres udtryk tankerne hen på pop art traditionen.  

Plakaternes grafiske udtryk og titlen, “We are all equal”, rummer dermed mange facetter, som både tangerer noget politisk, noget religiøst og den naturvidenskabelige evolutionsteori. Samtidig rummer plakaterne en humor og (selv)ironi, som er typisk for Finn Nygaards plakatudtryk.

Hovedværk

Mao Zedung er også en af de kendte portrætterede. Foto: Dansk Plakatmuseum
Dette billede af Mao Zedung kan også ses på udstillingen. Foto: Dansk Plakatmuseum

På grund af sit omfang og den gennemgående linje i og tanke bag plakaterne, må “We are all equal”-serien betragtes som et hovedværk i Finn Nygaards plakatproduktion.

Plakaten har været et gennemgående medie i Nygaards omfangsrige produktion. Med flere end 700 plakater, hvoraf flere har modtaget internationale priser, er han efterspurgt som udstiller og jurymedlem. Desuden arbejder Finn Nygaard med workshop, foredrag og anden formidling indenfor plakatkunst.