Lærere indbydes til møder om Århundredets Festival 2014

Som opvarmning til Århundredets Festival 2014 til marts næste år inviterer Folkeuniversitetet folkeskole- og gymnasielærere i aarhusområdet på to 1800-talsarrangementer i efteråret 2013.

Døren åbnes til en aften på Aarhus Universitet torsdag den 5. september fra kl 17.30 til kl. 20.15, hvor formålet er at give inspiration til undervisning i gymnasier og i folkeskoler.

Senere på året præsenterer Folkeuniversitetet og Børnekulturhuset festivalens undervisningstilbud og – materiale på Kvindemuseet. Det sker torsdag den 14. november kl. 10.00 til kl. 13.00 

Danmark blev Danmark

Århundredets Festival 2014 sætter spot på 1800-tallet. Et århundrede, hvor Danmark bliver  Danmark, som det kendes i dag. Hvor industrialisering sætter damp under landet, demokratiet ser dagens lys, foreningslivet blomstrer, partier dannes, højskolen grundlægges, kvinderne råber højt, og Kierkegaard sætter mennesket i centrum.

Det er også et århundrede, hvor Danmark går fra stort til småt. Tabet af Norge i 1814 og Slesvig-Holstein i 1864 er ikke kun synligt på danmarkskortet. De er med til at ændre danskernes selvbevidsthed. Blikket vendes indad. Forfattere, digtere og kunstnere dyrker det særligt danske for fuld udblæsning, og ideen om ét folk, én nation og ét sprog får næring.

Internationale inspirationer

Samtidig strømmer internationale inspirationer ind over landet og beriger kunst, kultur og åndsliv. Festivalen griber fat om Danmarks historie, men med udblik til verden udenfor. For det var i mødet med verden, landet fostrede genier som Kierkegaard, Grundtvig og H.C. Ørsted.

“Festivalen kaster lys over historien, men vil også diskutere vores nutid og den fremtid, vi ønsker at skabe. Der skal diskuteres eksistens, nationalisme, genier, identitet, dannelse, demokrati, iværksætteri og kultur i lange baner”, hedder det om målsætningen for festivalen på begivenhedens hjemmeside.

En del af kulturhovedstaden

Århundredets Festival er en historisk vidensfestival i og omkring Aarhus. Festivalen præsenteres af Folkeuniversitetet i tæt samarbejde med Aarhus Universitet og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner. I miks mellem viden, kunst og kultur sætter festivalen hvert andet år spot på en historisk periode for at gøre den aktuel og vedkommende for et bredt publikum.

Festivalen inviterer folkeskoler og gymnasier på historiske oplevelser i og uden for undervisningslokalet.

Festivalen med 1800-tallet som centrum holdes i dagene fra den 7. til den 16. marts næste år.

Festivalen er en del af Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017, hvor temaet vil blive perioden fra 1950 frem til i dag. I 2016 bliver temaet perioden fra 1900 til 1950.