Der er mulighed for at høre musik med store danske musiknavne fra 70’erne, når Den gamle By de tre sidste weekends i september byder på 70’er festival.
Derudover er der i ren retrostemning mulighed for at stifte bekendtskab med bl.a. hønsestrik og badges.
70’erne var en brydningstid, hvor normer var til diskussion. Kernefamilien stod overfor kollektivet, popmusikken stod overfor rockmusikken, hønsestrikken overfor korssting.
Den gamle By fortæller historien i byens nyeste del, der stadig er under opførelse – bykvarteret fra 1974. Der bliver f.eks. også en koncert med Brødrene Olsen, der fik deres gennembrud i årtiet.
Oprørsk strikkestil
Hønsestrik var et oprør mod de opskrifter, der låste fast i stedet for at udfordre kreativiteten. Det mente Kirsten Hofstätter, der udgav bogen Hønsestrik i 1973. Den satte gang i strikkepindene og i en mode, der signalerede oprør.
Under 70’er festivalen udstiller Den gamle By Kirsten Hofstätters egen samling af hønsestrik.
I festival-weekenderne inviterer museet også til strikkecafé med hønsestrik.
Man kan købe et begyndersæt med garn og strikkepinde, eller man kan medbringe sit eget strikketøj. Kyndige strikkere står parat til at hjælpe.
I 70’erne blev badges brugt til at fortælle omverdenen, hvad man var modstander eller tilhænger af.
Det er især protestbadgene, vi husker fra den tid.
Skabt i Aarhus
En af de mest udbredte badges, som stadig produceres, er ”Atomkraft – nej tak”. Det blev skabt i Aarhus og kendes over hele kloden. I badge-værkstedet kan man designe sit eget badge og få det med hjem.
I samarbejde med Folkeuniversitetet inviteres der også på en foredragsrække om 70’erne med blandt andre filminstruktøren Nils Malmros, tv-journalisten Bent Stuckert og grundlæggeren af biografen Øst for Paradis, Uffe Sloth Andersen.
En fjerde foredragsholder, der vil fortælle om musikken i 70’erne, er der endnu ikke lavet en aftale med, men det arbejdes der stadig på.
Et vindue mod verden
Den Gamle Bys Radiolaug inviterer til stort tema om fjernsynets historie 28. og 29. september. Her får man hele historien om apparatet, der kom ind i danskernes stuer og åbnede et vindue mod verden.
Der skete også ændringer med danskernes madvaner i perioden. De fleste danskere spiste det samme i 70’erne som i 50’erne, men der sneg sig dog enkelte nye retter ind på madplanen. Især i slutningen af 70’erne og når man havde gæster, kunne der komme fondue, gryderetter med hvidløg og krydderier eller retter fra middelhavskøkkenet på bordet.
Efterlyste opskrifter på FAcebook
I forbindelse med 70’er festivalen har Den gamle By via Facebook efterlyst opskrifter på retter, der var nye i 70’erne. De mest interessante retter vil blive lavet i et af Den gamle Bys køkkener under festivalen.
Udover Brødrene Olsen (14. og 15. september begge dage kl. 14) vil der også være koncerter med Skousen og Ingemann (21. og 22. september begge dage kl. 14.00-14.30 og 15.00-15.30) og Arne Würgler (28. og 29. september begge dage kl. 14 og 15.)
Der vil også være gratis rundvisning i den moderne bydel kl. 12, 13, 14 og 15 på alle festivaldagene, ligesom der vil være 70’er biler i gaderne og 70’er legetøj på Telefontorvet