Billigere at få skraldespanden tømt i Aarhus

Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S) lover flere lyse nætter i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune
Rådmand for teknik og miljø Kristian Würtz (S) lover flere lyse nætter i Aarhus. Foto: Aarhus Kommune

Det bliver billigere at få hentet sit husholdningsaffald i 2015 i Aarhus Kommune. Det fremgår af de takster, der blev vedtaget da Aarhus Byråd i sidste uge vedtog budgettet for 2015.

En familie, der bor i en villa, slipper 135 kr. billigere næste år, mens borgere, der bor i lejlighed, slipper 57 kr. billigere.

Det er fjerde år i træk, at aarhusianerne kan se frem til en billigere renovation.

Et renovationsgebyr er sammensat af tre størrelser. For det første er der det borgerne betaler for den bolig, der bor i, derudover er der udgiften til afhentningen af affaldet og den sidste del handler om behandlingen af affaldet.

Skraldebilerne dyrere i drift

Det er specielt boligdelen, der er faldet, mens det er blevet dyrere at få affaldet hentet. Behandlingen er også faldet en lille smule.

Den væsentligste årsag til prisfaldet er, at borgerne er blevet væsentlig bedre til at sortere affaldet på genbrugsstationerne. Derfor giver det kommunen flere indtægter, når materialerne sælges videre til genbrug.

Driften af genbrugsstationerne betales af boligdelen.

”Aarhusianerne er flittige brugere af Aarhus Kommunes genbrugsordninger – især genbrugsstationerne,” siger rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz (S) i en pressemeddelelse, som hans magistratsafdeling har udsendt.

“Når der bakkes op om ordningerne, betyder det lavere takster. Det giver os et solidt grundlag for at drøfte en ny affaldsplan senere på året. Jeg forventer at fremlægge forslag til en række nye initiativer med en klar miljømæssig effekt.”

Mere genbrug

En stor udfordring for politikerne er at få øget genbruget af det affald, der i dag bliver smidt i skraldespanden og kørt på forbrændingen

I 2011 var renovationsafgiften samlet på cirke 2100 kr. om året. Næste år bliver afgiften cirka 1600 kr. hvis man bor i et hus. For borgere i lejlighed er udgifter faldet fra næsten 1200 kr. til lidt mere end 800 kr. Alle priserne er for tømning af skraldespand hver anden uge.