Særpris til Dome of Visions

Foto: NCC
Foto: NCC

“Dome of Vision” på Aarhus Havn har fået  ”Stadsarkitektens Særpris 2013 for midlertidig Arkitektur”.

 

Aarhus by har igennem sommeren  været udfordret af en af arkitekturens store visionære ideer, udtænkt af den amerikanske fremtidsforsker og arkitekt Buckminster Fuller og opført på havnen af entreprenørvirksomheden NCC, der også har finansieret bygningen og dens mere en 90 events og debatter.

Dome of Visions – som den store geodætiske halvkugle er døbt – er et drivhus med en eksotisk have og et to-etagers hus indeni, beregnet til at kunne rumme en familie med to børn og en selvforsynende køkkenhave.

Projektet har de sidste måneder fungeret som en af de mest besøgte scener i Aarhus. Debatter om byernes fremtid, erhvervslivets nye udfordringer og ung og eksperimenterende musik og undergrundskultur har afløst hinanden i Dome of Visions.

Stadsarkitekten vil købe Dome of Vision

Stadsarkitekten i Aarhus, Stephen Willacy, begrundede valget med at belønne initiativer, der benytter byen anderledes og fremmer midlertidigheden.

“Jeg har sågar forsøgt at få folk højere oppe i systemet til at købe domen, fordi bygningen er meget fremsynet,” siger Stephen Willacy.

“Vi kan mødes i den og diskutere arkitektur, byudvikling og meget andet, som man måske bedst tænker over, når man er i en bygning som Dome of Visions. Jeg har valgt at præmiere domen, fordi den gør gavn her, og den kommer senere til at gøre gavn andre steder. Det skal belønnes. Hele vejen igennem har samarbejdet mellem kommunen, NCC og arkitekterne Kristoffer Tejlgaard og Benny Jepsen været dejligt inspirerende.”

Det var derfor en glad stadsarkitekt, som overrakte prisen i en fuld dome med blomstrende buske og duft af krydderurter.

Bred interesse

Martin Manthorpe, direktør i NCC, siger i en kommentar til den særlige pris fra stadsarkitekt Stephen Willacy, at netop det gode samarbejde med kommunen har været en af forudsætningerne for, at Dome of Visions har summet af meget forskelligt liv de seneste godt fire måneder.

“Vi har mærket en kolossal interesse for projektet og har måttet takke nej til en række arrangementer,” siger Martin Manthorpe.

“Simpelthen fordi så mange forskellige aktører har ønsket at bruge domen. Bygningen og dens unikke indeklima skaber en stemning, der tiltaler mange fra vidt forskellige grene af samfundslivet. Når jeg kaster et hurtigt blik på listen over, hvem der har brugt Dome of Visions både på havnen i Aarhus Ø, og da domen stod på Krøyers Plads i København, støder jeg på navne som Maersk, DAC, Trentemøller, Asfaltindustrien, Brandmændenes Klub, Bestseller, Bygherreforeningen og Sten Jørgensen. Vi bliver brugt, fordi Dome of Visions gør noget helt specielt ved dem, der bruger den,” siger Martin Manthorpe.